Home » Istorie » Ziua în care omenirea a doborât ultima frontieră şi a ajuns în spaţiu

Ziua în care omenirea a doborât ultima frontieră şi a ajuns în spaţiu

Ziua în care omenirea a doborât ultima frontieră şi a ajuns în spaţiu
Publicat: 12.04.2018
Astăzi se împlinesc 57 de ani de la primul zbor în Cosmos, realizat de Iuri Gagarin, la bordul navei ''Vostok'.

Iuri Alexeevici Gagarin a devenit, la doar 27 de ani, primul om în spaţiu şi primul pe orbita Pământului. Vostok 1, în rusă „răsăritul”, a fost primul zbor spaţial cu echipaj uman la bord din istoria omenirii.

Yuri Gagarin a fost primul om care a zburat deasupra atmosferei Pământului după ce a terminat misiunea ce a început cu decolarea de pe cosmodromul de la Tyuratam (acum cosmodromul de la Baikonur), în Kazahstan, pe data de 12 aprilie 1961, la ora 07:08 GMT.

Zborul de 108 minute al astronautului s-a desfăşurat deasupra Republicii Sovietice, deasupra Oceanului Pacific, peste Strâmtoarea Magellan din America de Sud, deasupra Oceanului Atlantic şi pestre Africa, după care a reintrat în atmosferă şi de a începe coborârea spre sol în apropierea oraşului Engels din sud-vestul Rusiei.

Retrăieşte zborul lui Gagarin în spaţiu. VIDEO

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 12 aprilie:

1935 – Au început lucrările Conferinţei britanico-franco-italiene de la Stressa, care a examinat consecinţele denunţării de către Germania a clauzelor militare ale Tratatului de la Versailles, adresând acesteia critici formale, neînsoţite de sancţiuni.

1936 – A fost încheiat un Acord de plăţi între România şi Grecia.

1991 – În principalele oraşe ale ţării, Alianţa Civică a organizat mitinguri de protest împotriva politicii guvernului.

1993 – În Bosnia, a fost lansată prima misiune de luptă din istoria Alianţei Nord-Atlantice.

1994 – Senatul României a adoptat Legea privind taxele şi impozitele.

1994 – La Strasbourg, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Daniel Tarschys a fost ales în funcţia de secretar general al acestui organism.

1997 – Comitetul Director al Uniunii „Vatra Românească” a adoptat „Declaraţia de la Satu Mare”, în care propunea constituirea Convenţiei Naţionale Române ca o alternativă pentru guvernare.

1999 – România a ratificat Acordul European referitor la persoanele implicate în proceduri înaintea Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi cel de-al şaselea Protocol Suplimentar Acordului General asupra Privilegiilor şi Imunităţii Consiliului Europei.

2002 – A murit prozatorul şi poetul Platon Pardău (n. 1 dec 1934)

2007 – Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu a primit din partea preşedintelui Traian Băsescu distincţia „Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Mare Ofiţer”.

2007 – A decedat scriitorul american Kurt Vonnegut, autor al romanului „Abatorul cinci sau Cruciada copiilor: Un dans obligatoriu cu moartea” („Pianul mecanic”, „Sirenele de pe Titan”, „Fii binecuvântat, domnule Rosewater sau Nu strica orzul pe gâşte”, „Bufoniada sau Gata cu singurătatea!”, „Barbă Albastră”) (n. 11 noiembrie 1922).

2010 – A murit regizorul de teatru şi film german Werner Schroeter, autorul filmelor „Der Tod der Maria Malibran” şi „Nuit de chien” (n. 7 aprilie 1945).

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase